اکثر داوطلبان کنکور با مشکل کمبود زمان مواجه هستند و گاها علت اجرا نکردن برنامه هايشان را نيز همين عامل مي دانند. تندخواني و کندخواني براي کنکور کدام بهتر است؟؟


کندخواني يکي از اصلي ترين مشکلاتي است که وقت و انرژي زيادي از داوطلب ميگيرد و باعث ميشود بازدهي لازم را نداشته باشد. ساده ترين روش براي تندخوان شدن اين است که کندخوان نباشيم !!


يعني اشتباهاتي که باعث کندخواني ميشود را شناسايي کنيم و سعي کنيم آنها را انجام ندهيم.


اشتباهات رايج در کندخواني



  • “آرام آرام مطالعه کن تا دقت کافي را داشته باشي” : اکثر ما با اين ذهنيت اشتباه که سرعت مطالعه با دقت رابطه مع دارد از تندخواني هراس داريم در حاليکه تصوري کاملا اشتباه است. بعنوان مثال فرض کنيد در جاده اي با سرعت 80 کيلومتر بر ساعت و در شرايطي کاملا ايده ال در حالي که با همسفران خود مشغول گفتگو هستيد، رانندگي ميکنيد. ميزان دقت شما در اين حالت با زماني که با سرعت 200 کيلومتر بر ساعت در حال رانندگي باشيد بسيار متفاوت است. زماني که سرعت بالاست، تمام حواس شما به رانندگي تان است و ميدانيد کوچکترين حواس پرتي و بي دقتي عواقب جبران ناپذيري دارد. پس متوجه شديم افزايش سرعت نه تنها باعث بي دقتي نميشود بلکه باعث تحريک توجه و دقت شما نيز ميگردد.

  • زياد مکث کردن روي واژه ها: به جاي خواندن کلمه به کلمه در يک متن ، سعي کنيد جمله به جمله مطالعه کنيد.

  • مطالب اضافه را بشناسيد و درگير آن نشويد : داشتن وسواس بيش از حد هنگام مطالعه و تست زدن، يکي از عوامل اصلي کند پيش رفتن روند مطالعاتي ميشود. بعنوان مثال همه ما ميدانيم شاهنامه سروده ي فردوسي است، ولي دانش اموز چون دچار وسواس مطالعاتي است باز دوست دارد اين نکته را مجدد بخواند.

  • از ديگر علل کندخواني اين است که دانش آموز علاقه زيادي به حل تمامي تست هاي مربوط به يک مبحث را دارد . اين عامل باعث ميشود وقت زيادي را روي يک مبحث صرف کند درحاليکه بهتر اين است که تست ها بصورت مضربي حل شوند تا به مطالعه مباحث بيشتري در يک زمان خاص برسد.

  • خواندن پاسخنامه تشريحي بطور کاملا وسواس گونه در حاليکه سوال را حل کرده ايد و به جواب هم رسيده ايد؛ از بازخواني مکرر پاسخ يک سوال بپرهيزيد و تنها زماني پاسخنامه تشريحي را بخوانيد که ميدانيد يک نکته اي وجود دارد که مطالعه آن براي شما مفيد است.


عوامل ديگري مثل:



  • دراز کشيدن هنگام مطالعه

  • وجود افکار مزاحم ذهني هنگام مطالعه

  • مطالعه کردن هنگام خستگي ذهني

  • خوردن و آشاميدن هنگام مطالعه ، بطوري که حواستان پرت شود

  • زياد بلند شدن بين مطالعه و رها کردن کتاب .


تمام اين عوامل باعث از بين رفتن تمرکز شما و کندتر شدن فرايند مطالعاتي مي شوند.


روش هاي تندخواني


همانطور که قبلا گفته شد پرهيز از اشتباهات رايج در کند خواني باعث افزايش سرعت مطالعه ميشود ولي علاوه بر آن به بررسي چند نکته مهم مي پردازيم:



  1. در وهله اول سعي کنيد زمان مطالعاتي منحصر به خودتان را پيدا کنيد. بعنوان مثال اگر تا الان يک صفحه از کتاب زيست را در 30 دقيقه ميخوانديد، الان سعي کنيد کم کم اين يک صفحه را در 20 دقيقه مطالعه کنيد و همين تمرين را مرتب تکرار کنيد.

  2. تندخواني درس به درس متفاوت است. تصور اشتباه اين است که بچه ها فکر ميکنند ميتوانند همه ي دروس را با سرعت يکساني مطالعه کنند. مثلا ميخواهند زيست شناسي را با اين حجم از نکات و اصطلاحات با سرعت مثلا دين و زندگي بخوانند!!!!

  3. دقت کنيد در دروسي مثل فيزيک و رياضي تندخواني مطرح نميشود و اين موضوع تحت عنوان افزايش مهارتهاي محاسباتي بررسي ميشود. در درسهاي محاسباتي بايد به دنبال تکنيک هاي افزايش سرعت محاسباتي باشيم و صرفاً سريع مطالعه کردن آن درس زياد به کارمان نمي آيد.

  4. تندنويسي با تندخواني ارتباط مستقيم دارد. در تندنويسي و خلاصه نويسي سعي کنيد از علامات و اختصارات استفاده کنيد مثلا به جاي نوشتن کلمه بيشتر از علامت ↑ و به جاي نوشتن کلمه کمتر از علامت ↓ استفاده کنيد.

  5. براي خود بازه ي مطالعاتي در نظر بگيريد. يعني دقيقا براي خودتون مشخص کنيد چه تعداد صفحاتي را در چند دقيقه بايد مطالعه کنيد و واقعا تمام تلاشتون اين باشه که به هدف تون برسيد. تعداد صفحات مشخص شده در يک بازه زماني معين و البته منطقي  و طبق اصول خودتون!!!! دليل تاکيد روي بازه ي منطقي اين است که گاهاٌ اين مقياس ها درست در نظر گرفته نميشوند و دانش آموز نميتواند به آن قسمت تعيين شده برسد ناچار برچسب کندخواني را به خود ميزند و دچار استرس و نگراني ميشود. مثلا انتظار دارد پنج صفحه زيست را در 15 دقيقه بخواند آن هم براي بار اول !!

  6. تمرکز خود را هنگام مطالعه بالا ببريد و سعي کنيد زمانيکه درگيري ذهني خاصي داريد به مطالعه نپردازيد.

  7. سعي کنيد دايره ي لغات و واژگان را افزايش دهيد. وقتي متني را ميخوانيد که با کلمات بيشتري در آن آشنا هستيد و کمتر نياز است که روي هر کلمه وقت گذاشته بگذاريد تا مفهوم آن را متوجه شويد.

  8. از خودکار زير متن استفاده کنيد ، اين کار علاوه بر افزايش سرعت مطالعه  باعث افزايش تمرکز هم ميشود .

  9. براي مطالعه خود deadline در نظر  بگيريد و سعي کنيد زمان مطالعاتي خود را کوتاه و کوتاه تر کنيد. مثلا فرض کنيد سر کلاس هستيد و معلم از مباحث تدريس شده ي آن جلسه ميخواهد تا 10 دقيقه ي ديگر پرسشي شفاهي داشته باشد. در آن زمان تمام تلاشتان را ميکنيد تا مطالعه تان کامل شود در حاليکه اگر در منزل بوديد و هيچ محدوديت زماني وجود نداشت ممکن بود مطالعه آن قسمت تا دو ساعت طول مي کشيد!

  10. هنگام مطالعه واقعا حالت مطالعه به خود بگيريد. در نظر داشته باشيد زمان رسيدن به مقصد براي دونده اي که موقع شروع مسابقه حالت دويدن را به خود گرفته با فردي که در حالت عادي و کاملا ريلکس در حالت دست به جيب ميخواهد شروع به دويدن کند، بسيار متفاوت است. پس تندخواني براي داوطلبي که شرايط را مهيا کرده و کاملا آماده ي مطالعه مي باشد با داوطلبي که در حالت دراز کشيده و بي حال ميخواهد مطالعه را شروع کند، متفاوت است.

  11. ايجاد علاقه به آن مبحث براي خودتان، نيز باعث افزايش سرعت مطالعه شما ميشود.


بهتر است که به جاي اينکه از روشهاي درست و اصولي به بهانه اينکه وقت گير است استفاده نکنيم، سعي کنيم ريتم زندگي خود را سريعتر کنيم.


برخي به اشتباه فکر ميکنند تندخواني مساله اي ذاتي است و با هوش ارتباط کاملا مستقيمي دارد.


توجه داشته باشيد که تند خواني مساله اي کاملا اکتسابي است نه احتسابي و شما با رعايت اصول و اجراي درست روش ها ميتوانيد به آن دست يابيد.


نکته آخراينکه سعي کنيد با توجه به شرايط مطالعاتي خود اصول تند خواني را اجرا کنيد تا به کيفيت کارتان لطمه اي وارد نشود و مبادا کيفيت فداي کميت شود.


مي توانيد  صحبتهاي دکتر يعقوبي درباره تندخواني و کندخواني را نيز مشاهده کنيد.


 


برگرفته از سايت: https://dr-yaghobi.com/


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

Tanya کلبه تنهایی من taisizco جشن و مراسم مستندات تنور شیرینی پزی فارس - نمایندگی تنور گازی استان فارس Michelle ساخت اسکلت فلزي Milton